Druk, drukker, drukst, maar straks niet meer

Druk, drukker, drukst, maar straks niet meer

Gepost op 5 maart 2015 | door: Hedwig Wiebes

Last van het chronische Altijd Druk-syndroom? Je bent de enige niet. In de huidige maatschappij komt zoveel informatie op ons af en verwachten we zoveel van onszelf, dat we het nauwelijks kunnen bolwerken. Misschien zijn we er ook helemaal niet voor gemaakt om zoveel mogelijk tegelijk te doen, zou je soms kunnen denken. Geen gekke gedachte: hoe veel er op technologisch gebied ook is veranderd de afgelopen tientallen jaren, wijzelf zijn er evolutionair nauwelijks tot niet op vooruitgegaan.

Gelukkig kunnen we wel degelijk leren al die informatiestromen beter te ordenen. Tal van boeken leggen uit hoe je er het handigst mee omgaat en hoe je pas echt leeft als een pro. Ik zet er een paar voor je op een rij:

Een opgeruimde geest – Daniel Levitin 

Een flinke pil: meer dan vijfhonderd pagina’s. Al op de voorkant belooft neurowetenschapper Levitin dat hij ons gaat leren omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op ons afkomt. Heel interessant als je benieuwd bent naar de psychologische processen achter ons (gebrekkige) gedrag, want hij legt die tot in detail uit. Minder geschikt als je gewoon wil weten wat je beter kunt doen, want wees eerlijk: ga je écht tijd maken voor zo’n dik boek?

Getting things done – David Allen

David Allen toert al tientallen jaren rond de wereld om zijn methode uit te leggen. Namelijk: je hoofd is niet gemaakt om dingen te onthouden, maar om dingen te verzinnen. Hoe minder je van jezelf op je eigen harde schijfje moet opslaan, hoe beter je creatief zult presteren. Dit boek is sinds de eerste publicatie wel herzien, maar vooral geschikt als je nog erg van papier houdt (en niet zo van de digitale apps).

Ik heb de tijd – Paul Loomans

Dit boekje is één van de leukste die ik over dit onderwerp ken. Op een relaxte manier en met grappige tekeningetjes legt ‘zenmonnik’ Loomans uit hoe je ervoor kan zorgen dat je minder gehaast bent (in je hoofd). Het enige dat je hiervoor nodig hebt is aandacht en een beetje geduld. Dit boek is uitgeroepen tot het beste spirituele boek van 2013 (terwijl het verre van zweverig is) en is ook een aanrader als cadeauboek.

Opgeruimd! – Marie Kondo

Deze Japanse opruimgoeroe neemt je aan de hand en voor je het weet is je huis voor altijd rommelvrij! En je weet wat ze zeggen over een opgeruimd huis. De sleutel tot succesvol opruimen is volgens Kondo om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Dit boek biedt een stap-voor-stap-methode om je daarbij te helpen.

Tags:

Reageer op dit bericht